Έγγραφο δείχνει τα ψέματα του απερχόμενου περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα αντιπλημμυρικά έργα

 Tα ψέματα του απερχόμενου περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Θεσσαλία σταμάτησαν για μια μέρα και αυτό για λόγους συντήρησης, ξεσκεπάζει το έγγραφο που παρουσίασε ο Δημήτρης Κουρέτας.

Το documentonews.gr δημοσίευσε το αποκαλυπτικό έγγραφο, το οποίο αφήνει παντελώς έκθετο τον Κώστα Αγοραστό, αφού σε αυτό ο τελευταίος ενημερώνει το υπουργείο Υποδομών ότι «δεν δύνανται να συνεχίσουν τις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμούς των κοιτών των ποταμών».

Το συγκεκριμένο έγγραφο είχε στείλει ο απερχόμενος περιφερειάρχης στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών στις 18 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ήττα του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ως παραλήπτες του έγγραφου εμφανίζονται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο. Παράλληλα το έγγραφο κοινοποιείται στις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Σποράδες και Τρίκαλα.

Το έγγραφο φέρει τίτλο «Εκτέλεση έργων για την αποκατάσταση βλαβών μετά την κακοκαιρία Daniel και Elias». Όπως επισημαίνει σε αυτό ο κ. Αγοραστός, με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α΄166/14/10/2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «αναλαμβάνει διά των υπηρεσιών του και των εποπτευόμενων φορέων του, το σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών και υποδομών που αφορούν το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας». 

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται, το υπουργείο «αναλαμβάνει» τις «αποκαταστάσεις οδοστρωσίας, ασφαλτικών, επιχωμάτων, ορυγμάτων, τεχνικών έργων, γεφυρών, καθώς και συνοδών τεχνικών και υδραυλικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας».

Στο έγγραφο, ο Κώστας Αγοραστός υπογραμμίζει ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ήδη επέμβει σε συγκεκριμένα σημεία για την άμεση αποκατάσταση της βατότητας». Ωστόσο, «οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν προσωρινές λύσεις που χρήζουν περαιτέρω επεμβάσεων».

Όπως παραδέχεται ο τότε περιφερειάρχης, οι «σημειακές παρεμβάσεις» που έχουν πραγματοποιηθεί, δηλαδή οι προσωρινές αποκαταστάσεις των αναχωμάτων», δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι μεγάλης βροχόπτωσης, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να γίνουν οι αποκαταστάσεις στο σύνολό του μήκους των αναχωμάτων των ποταμών».

Ο Κώστας Αγοραστός στέκεται επίσης και στο ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων. Όπως αναφέρει «η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για τις προαναφερόμενες αποκαταστάσεις είναι μέσω της πρόσκλησης στο ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ , άξονας προτεραιότητας Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων με τίτλος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ Α ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΟΥ». Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο Αγοραστού «η εν λόγω πρόσκληση δεν επαρκεί για να καλύψει τις υλοποιημένες μέχρι σήμερα επεμβάσεις, ενώ για να καταστεί δυνατή η διαδικασία πληρωμής τους πρέπει οι αποφάσεις ένταξης να έχουν αναδρομική ισχύ από την έναρξη του φαινομένου Daniel».

Για τους λόγους αυτούς, ο Κώστας Αγοραστός ενημερώνει το υπουργείο Υποδομών ότι «μέχρι να διευκρινιστούν τα παραπάνω οι υπηρεσίες μας δεν δύνανται να συνεχίσουν τις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμούς των κοιτών των ποταμών».

Το έγγραφο του Αγοραστού
Το έγγραφο του Αγοραστού

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, που κατηγορήθηκε από τον Κώστα Αγοραστό ότι είναι ψεύτης τόσο ο ίδιος όσο και οι κοινοτάρχες χωριών της Θεσσαλίας που αποκάλυψαν ότι ο Αγοραστός μετά τη συντριβή του στις εκλογές έδωσε εντολή να σταματήσουν τα έργα στα αναχώματα, πέρασε στην αντεπίθεση, απαντώντας με έγγραφα τόσο στον Αγοραστό όσο και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος υιοθέτησε χωρίς δεύτερη σκέψη τους ισχυρισμούς περί ψεμάτων του απερχόμενου περιφερειάρχη.

Όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Κουρέτας, ο Κώστας Αγοραστός, που καταψηφίστηκε από τους πολίτες της Θεσσαλίας, έδωσε εντολή την Τρίτη (18/10), δύο ημέρες μετά τη συντριπτική ήττα του στις εκλογές,  στις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας να σταματήσουν τα έργα στα αναχώματα ενώ με έγγραφό του την ίδια ημέρα είχε ενημερώσει για την απόφασή του να σταματήσουν τα έργα και τους Χρήστο Σταϊκούρα και τον Νίκο Ταχιάο. 

Ο Δημήτρης Κουρέτας εξήγησε ότι  οι κάτοικοι των χωριών που πλημμύρισαν τον ενημέρωσαν ότι στις 18 Οκτωβρίου σταμάτησαν τα έργα. Ο Δημήτρης Κουρέτας επιβεβαίωσε την καταγγελία μιλώντας με την προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, η οποία του είπε ότι με εντολή Αγοραστού οι εταιρείες σταμάτησαν τα έργα στα αναχώματα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί